Historie

Historie

Skanderborg Brass Band 1983 ->

 

Kulminearbejderens kone: ”…and don’t forget your trumpet”
Kulminearbejderen: ”It’s a BLOODY EUPHONIUM!”
(fra filmen Brassed off)


Skanderborg Brass Band, julen 1983

Det er ikke altid nemt at forklare, hvad et Brass Band er for en størrelse. Gennem sin 25-årige historie har Skanderborg Brass Band blandt andet været udsat for at få afslag på tilskud fra kommunen, fordi byrådsmedlemmerne ikke vidste, hvad et ”euphonium” var for noget, mens det er lykkedes en lokalavis at beskylde os for at spille på trompeter og saxofoner. Det var dette ukendskab, de 6 stiftende medlemmer af orkesteret Hanne Tygesen, Jette Steensgaard, Palle Lund Jeppesen, Erik Christoffersen, Niels Mikkelsen og Joan Mikkelsen søgte at rode bod på, da de i januar 1983 stablede et messingorkester efter engelsk ”kulmine”-mønster på benene.

Ved orkesterets første øveaften var antallet af musikere på 17, og under ledelse af dirigent Erik Christoffersen fik det i april 1983 sin ilddåb ved indvielsen af Skanderborgs nye bypark i overværelse af regentparret. I årene siden da har Skanderborg Brass Band været med til at sørge for underholdningen ved kræmmermarkeder, indvielser af alt lige fra pyramider til urtehaver, koncerter på Bytorvet, forretningsindvielser, marchture ved fugleskydning samt ikke mindst de årlige julekoncerter i Skanderup kirke i hjertet af Skanderborg. I starten var øvelokalet et klasselokale på Morten Børup Skolen, men efter et par år blev det for trangt, og orkesteret fik derefter lov at være i Festsalen på Sølund.

Slutningen af 1980’erne varslede imidlertid, at kurven var ved at knække. Mødeprocenten blev lavere og lavere, og medlemstallet faldt fra 26 til 15. Selv ikke et meget vellykket besøg hos Skanderborg Brass Bands venskabsorkester i Stavanger kunne vende udviklingen. Kulminationen på det hele kom, da Erik Christoffersen i 1991 efter 8 år som fast ankermand på dirigentposten valgte at stoppe.

Herefter fulgte nogle år med dirigent Thomas Hove, der ikke før havde haft med brass bands eller orkestertypens forskellige instrumenter at gøre.


Skanderborg Brass Band 1993,
dirigent Thomas Hove

Trods disse nærmest umulige odds lykkedes det alligevel for orkesteret at komme ovenpå igen. Medlemsantallet steg atter til fuld besætning. Dirigenten hed fra 1996 til 1997 Jesper Andersen. I efteråret 1997 lykkedes det at overtale Erik Kjær, daværende solo-euphonist i Silkeborg Blæserne til at overtage dirigentstokken og udviklingen var for alvor vendt.

Det var derfor et spændt skanderborgensisk brass band, der i 1998 tog til DM i Århus. Nu skulle det bevises, at vi var med igen. Men ak, krisen spøgte stadig i baggrunden. Nerverne slog klik, og det lykkedes orkesteret at gøre den engelske dommer så forbitret, at pligtnummeret – som han skrev – for altid var ødelagt for ham.

Skuffelsen slog os dog ikke ud. Et samarbejde med en række dygtige musikere fra Århus-brassbandet Senex blev indledt i foråret 2000. En fantastisk god koncert i Skanderborg Kulturhus med Erik Kjær som dirigent gav orkesteret selvtillid. Op til DM i efteråret 2000 fik vi engageret en ældre herre med engelsk lune og Manchester-accent som dirigent. Alan Lawton havde i sine yngre dage spillet solocornet i Williams Fairey Band og dirigeret bl.a. Black Dyke. Nu var turen kommet til Skanderborg Brass Band!

Resultatet var over al forventning. Skanderborg Brass Band havde benyttet sig af de i brass band-kredse frygtede hemmelige våben – intensiv øvning, socialt sammenhold og stærkt engagement – og leverede sin hidtil bedste præstation. Pokalen, der tilfalder vinderen af 3. division, var i hus og står stadig skinnende i øvelokalet på Stilling Skole.


Skanderborg Brass Band, Vejle 26.01.2003, dirigent Erik Kjær

Et nyt højdepunkt i orkesterets udvikling blev nået i november 2002, da vi for første gang prøvede kræfter med DM i 2. division. Kravene var lige så uvant høje som teststykkets antal af høje C´er (37!), alligevel kom orkesteret endnu engang på det musikalske Danmarkskort med en meget tilfredsstillende 4. plads – lige i hælene på de flerdobbelte danmarksmestre Nordvestjysk Brass Band. Efter Erik Kjær fulgte en kort periode med Brian Nyholm Kristensen, og i efteråret var det med dirigent Jesper Busk Sørensen, at vi for alvor etablerede os i 2. division.

I påske 2005 blev hele orkesteret pakket i en bus, og kursen sat mod Prag. Her havde vi en fantastisk tur i smukt forårsvejr og 3 koncerter. Det var samtidig afsked med Jesper Busk Sørensen.


Skanderborg Brass Band, Prag, marts 2005. Dirigent Jesper Busk Sørensen.

Herefter overtog Thor Erik Langseth dirigentstokken i foråret 2005. Med en norsk dirigent var det jo oplagt at deltage ved festlighederne i forbindelse med Norges nationaldag. Det gjorde vi i Thor Erik´s hjemby Halden. Orkesteret havde ikke den store rutine i marchture, og den 17. maj 2006 bød på 7 timers marchtur i tåge og gråt regnvejr – og med kun én bass og én trommeslager! Det blev en hård, men også meget festlig dag. Basen var en norsk skovhytte, så det let forkomne orkester skyndte sig blot at få tændt op i de 2 store pejse, og så var der dømt ren orkesterhygge med pizza, pastasalat og rødvin, – og sent på aftenen blev der bagt en stor stabel vafler. Dagen efter var alle klar igen til både kultur, kirkekoncert og festaften.


Skanderborg Brass Band, maj 2006, Halden, Norge Dirigent Thor Erik Langseth

I et par år var orkesteret ”hjemløst” i den forstand, at vi ikke vidste fra gang til gang, hvor næste sammenspilsaften kunne finde sted. I sensommeren 2006 lykkedes at finde en skoleinspektør, der ikke var bange for at give husly til et brass band. Stilling Skole havde et sikringsrum, som vi kunne benytte, hvis vi ville. Rummet var ganske vist med betonvægge og uden lys – men det kunne der rådes bod på. Akustiske plader, isoleringsballer, lægter, lys, søm og skruer blev indkøbt, og orkesterets handymænd og -kvinder gik energisk igang med at lyddæmpe rummet og sætte lys op. Cornetter, tromboner, basser med mere blev udskiftet med boremaskiner, rundsave og sømpistoler. Trods det hårde arbejde med at istandgøre øvelokale lykkedes det alligevel ved DM 1½ måned senere at opnå en 2. plads i 2 division og samtidigt blive inviteret til at deltage i konkurrencen ved Silkeblæs februar 2007.

I årene 2003, 2005 og 2007 har orkesteret med stor succes været arrangører ved DAO´s regionale stævner – og vi gør det gerne igen!

Orkesteret kan se tilbage på 25 meget spændende og begivenhedsrige år, hvor i alt 146 musikere samt en lang række dygtige dirigenter har været på medlemslisten, og alle har været til at gøre orkesteret til det, det er i dag.


Skanderborg Brass Band, forår 2008, dirigent Henrik Svenning

Efter et par år med dirigent Thor Erik Langseth fulgte ½ år med Maria Badstue, hvorefter Anders Farstad fik godt fat i dirigentstokken i årene 2009 til 2012. Med Anders blev det til i alt 4 gode år og 5 konkurrencer. Foråret 2009 tog hele orkesteret til Nakskov som deltager i Nakskov Brass Band Festival – endda tog vi stafetten med hjem med forpligtigelsen om at sørge for fællesnoder til næste Festival. 14 dage efter deltog vi for første gang i AaMUK – underholdningskonkurrence i Ålborg – og med en flot 1. plads som resultat !

Nytårskoncerten i Gulkrog, Vejle har gennem mange år været en fast bestanddel, når et nyt år starter i brass bandet. Her er det år 2010, der tages hul på.

April 2010 blev det til besøg af Hornorkester Stavanger, med hvem vi havde en flot fælleskoncert med efterfølgende fornøjeligt samvær, –  en månedstid efter var det atter tid for deltagelse i AaMUK Og året sluttede af med DM samt en lang række julekoncerter 2011 blev et forår uden fast dirigent, men med instruktion af en lang række dirigenter – danske som udlandske –  deltagelse i Nakskov Brass Band Festival og afsluttende en lun juni aften med koncert i Skanderborg Bypark.

Ved koncertstævnet i oktober 2011 blev orkesteret kåret som stævnets bedste koncertoplevelse og gentog en stor del af repertoiret ved en gallakoncert i Holstebro til publikums store begejstring. Så blev det atter tid for en udlandstur – i Foråret 2012 tog vi til Sydslesvig med 2 stemningsfulde og godt besøgte kirkekoncerter, ensusiastisk guidet rundvisning gjort af det danske mindretal i Sydslesvig. Foråret blev sluttet af med juni-kirkekoncert i en fyldt Vistofte kirke – og så stod det atter på DM forberedelse……. Fra oktober 2012 var det Gert Skovlod, der havde overtaget dirigentstokken – og som førte os til en meget flot 2. plads ved DM


Her er det foto fra Før-DM-Koncert 2012 på Sejs Skole

I alle årene har Skanderborg Brass Band spillet adventskoncert i Skanderup Kirke, og det kan næppe blive jul for nogen i orkesteret uden denne dejlige koncert. Siden 2006 har vi haft glæden ved eget øvelokale, hvilket også har været medvirkende til de mange gode resultater. Vi er meget taknemmelige for det og gør flittigt brug af lokalet ! I årene 2003, 2005, 2007 og 2011 har orkesteret med stor succes været arrangører ved DAO´s regionale stævner – og vi gør det gerne igen! Orkesteret kan se tilbage på 30 meget spændende og begivenhedsrige år, hvor i alt 166 musikere samt en lang, lang række dygtige dirigenter har været på medlemslisten, og alle har været til at gøre orkesteret til det, det er i dag. Hvad en initiativgruppe på 6 startede i 1983 har vist sig at være særdeles holdbart.

1983-2012 – Fortsættelse følger når vi har jubilæum næste år.